“Güçlü bağışıklık için Akdeniz tipi beslenme şart” – Kadın Sitesi
Havaların soğumasıyla soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığı artmaktadır. Medicana Bahçelievler Hastanesi Besin ve diyetetik Uzmanı Dyt. Sena Çelik, “Bağışıklığımızı güçlendirici besin önerilerinde bulundu. Kuvvetli bağışıklık için Akdeniz tipi beslenmeyi öneren Çelik, “dinç antioksidan özellik gösteren sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır. C vitamini yüksek oranda yer alan besinler tüketilmelidir” dedi.
Bağışıklık sisteminin negatif etkileyen faktörleri sıralayan Çelik, “Bağışıklık sistemi vücudu enfeksiyonlara ve hastalıklara karşısında koruyan, vücuda giren tanıdık olmayan maddelere aleyhinde savaşan karışık ve fazla tabakalı bir sistemdir. Bu sistem durmadan aktiftir ve vücudun dengesinin korunmasını sağlar.
Doğuştan gelen bazı kronik hastalıklar, yetkisiz ve dengesiz gıda, gerginlik, uyku düzeninin bozulması, beceriksiz egzersiz ve oksijen alımı, sigara, içki, sık antibiyotik kullanımı, yetersiz su tüketimi gibi durumlar bağışıklık sisteminin etkinliğinin azalmasına niçin olarak bireyleri hastalıklara karşısında savunmasız ülkü getirebilir” ifadelerini kullandı.
Akdeniz tipi beslenmeyi öneren Çelik, “İçerdikleri A, C ve E vitaminleri tamamen güçlü antioksidan nitelik gösteren sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır. C vitamini yüksek oranda bulunan besinler tüketilmelidir; Maydanoz, kivi ve kapya biber c vitamini bakımından en zengin besinlerdir. Haftada minimum 2-3 kere balık tüketilmelidir. Protein zengini balık, hücrelerin yenilenmesinde büyük rol oynuyor. Haşlama, fırında ve buhar da gibi dinç pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. Tereyağ, margarin, kuyruk yağı gibi hayvansal kaynaklı yağlar yerine zeytinyağ tüketilmelidir. Kırmızı et tüketimi azaltılmalıdır. Jurnal protein gereksinimi için beslenmede bitkisel protein kaynaklarına yer verilmelidir. Karbonhidrat ihtiyacı karışık karbonhidratlardan karşılanmalıdır. Günlük ekmek tüketimi bütün buğday, çavdar ve kepekli ekmek seçim edilmelidir. Antioksidan kapasitesi yüksek olan baharatlar kullanılmalıdır. Salata ve yemeklerinizde; sumak, zencefil ve zerdeçal gibi baharatlar kullanılmasına itina gösterilmelidir. Soğuk havalarda ara öğünlerinizde antioksidan kapasitesi yüksek baharatları taşıyan altın sütü tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye destek olabilirsiniz” diye konuştu.
Dyt. Sena Çelik’in bağışıklık güçlendiren altın süt tarifi:
1 su bardağı süt1 akarsu kaşığı tarçın
1 tutam karabiber
1 akarsu kaşığı zerdeçal
1 akarsu kaşığı zencefil
1 nehir kaşığı bal
1 bardak sütün içerisine zerdeçal, zencefil, tarçın ve karabiberi ekleyip ısıtalım. Kaynadıktan sona sütü ılıtalım ve balı ekleyip karıştıralım.
sizlere sondakikaagrihaberleri.name.tr farkıyla sunulmuştur